AMIGAAA!amigaaa.com ...?

1. Mikä on "Amigaaa!" / "amigaaa.com"?
Amigaaa! tarjoaa yleishyödyllistä verkkopalvelua Suomen Amiga-käyttäjät ry:n jäsenille.


2. Niin mitä palvelua?
Sähköposti, kotisivutila, pilvipalvelu ja shell-tunnus IRC:tä ja muuta hömppää varten.


3. Sähköposti, kotisivut ja shell-tunnus?
Kyllä. Yhdistyksen jäsen saa kaksi gigatavua sähköpostia ja kotisivuja varten. Sähköpostiosoite on muotoa tunnus@amigaaa.com, ja kotisivusi voit jakaa osoitteessa https://amigaaa.com/~tunnus tai https://tunnus.amigaaa.com. Sähköpostia voit käyttää shell-tunnuksella komentoriviltä Alpine-asiakasohjelmalla, webmaililla (https://mail.amigaaa.com) tai haluamallasi sähköpostiohjelmalla. Shellinä toimii Bash GNU/Linux-käyttöjärjestelmässä (CentOS Stream 8). Huomioi, että shellisi loginia (kuten kaikkia muitakin kirjautumisia) valvoo fail2ban, joka estää kirjautujan IP-osoitteen kolmen väärän kirjautumisen jälkeen. (Ota yhteyttä ylläpitoon, mikäli sinulle käy näin.)


4. Onko sähköpostin lähettäminen ja vastaanottaminen sitten turvallista ja yksityistä?
On se. Sähköpostipalvelin salaa kaiken liikenteen TLS-salausprotokollaa käyttämällä, sekä webmailin käytössä myös HTTP-liikenne kulkee samalla tavalla salattuna. Roskaposteja suodattaa SpamAssassin, joka otsikoi saapuneet roskapostit [SPAM].


5. Onko myös kotisivuliikenne aina salattua?
Vain jos haluat. Silloin käytät linkeissä HTTPS-prefixiä (muotoa https://). Mutta jos mistä tahansa syystä haluat jakaa jotain kotisivuiltasi salaamattomana (esim. koneille, joille salauksen purkaminen on turhan raskasta), niin pelkkä http:// riittää.


6. Pilvipalvelu?
Aivan. Halutessasi saat erillisen tunnuksen Nextcloud-pilvipalvelimelle (https://nextcloud.amigaaa.com), johon sisältyy toiset kaksi gigatavua tallennustilaa. Sinne tallennettu sisältö on salattu muiden näkyvistä (mukaan lukien ylläpito), ja tietoturvaa ja yksityisyyttä on parannettu käyttämällä käyttäjäkohtaista salausavainta, mikä tarkoittaa, ettei ylläpito voi purkaa salattua sisältöä millään keinoin. Huomioi, että mikäli unohdat pilvipalvelun salasanan, niin sisältöä ei voi enää pelastaa. Ylläpito ei voi myöskään resetoida salasanaasi.


7. Entäs sitten tämä IRC?
Sanotaan vaan irkki. Tätä varten shellissäsi on irssi-asiakasohjelma, jonka saat jättää taustalle pyörimään screenissä tai tmuxissa. Jos kuitenkin haluat pyörittää palvelimen irkkiä käyttäen valitsemaasi asiakasohjelmaa, niin tätä varten palvelimella toimii ZNC-bouncer (https://amigaaa.com:7777). Huomioi, että joudut käyttämään TLS:ää ottaessasi yhteyden bounceriin. Tänne on listattu joitakin Amiga-aiheisia kanavia.


8. Mitä tämä maksaa minulle?
Ei mitään. Ei yhtään mitään. Sinun tarvitsee vain olla Suomen Amiga-käyttäjät ry:n jäsen (jäsenyys voimassa tilaushetkellä).


9. Miten tällainen palvelu voi pysyä pystyssä?
Hyvä kysymys. Loppukädessä tämä palvelu pysyy pystyssä vapaaehtoisvoimin, mutta voit halutessasi tukea palvelun ylläpitämistä ja kehittämistä lahjoittamalla PayPalin kautta. (Et tarvitse PayPal-tiliä lahjoittamiseen.) Lahjoitukset menevät palvelun ylläpitämiseen ja kehittämiseen, eivät Suomen Amiga-käyttäjät ry:lle.


10. Mistä voin kysyä lisää? Miten voin hakea tunnuksia?
Lähetä tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen admin (at) amigaaa.com, kirjoittele yhdistyksen foorumille, tai tule IRCnetiin kanavalle #amigaaa ja kysy lisää. Voit hakea tunnuksia tällä lomakkeella.